Zdrowe zęby – dieta
Dieta ma ogromny wpływa nie tylko na kondycję jamy ustnej, ale i całego organizmu. Dostrzec to można zwłaszcza w okresach „przejściowych”, kiedy wahania temperatur w okresie jesieni i wiosny, negatywnie wpływają na system odpornościowy. Co zatem jeść, by wzmocnić układ immunologiczny, a tym samym – zdrowie jamy ustnej?
Aby wzmocnić zęby
warto sięgać po produkty bogate w fosfor i wapń. Fosfor znajdziemy w takich artykułach spożywczych jak ser żółty, orzechy, otręby pszenne czy soja. Z kolei wapń możemy dostarczyć do naszego organizmu, wzbogacając dietę w przetwory mleczne, a zatem jogurty, kefiry i twarogi. Wapń znajduje się również w migdałach, fasoli, szczypiorku czy szpinaku, a także w nasionach sezamu.
Powyższe produkty wpływają korzystnie także na jelita (zwłaszcza jogurty bogate w tzw. żywe kultury bakterii). W okresie jesieni i wiosny warto zatem zadbać, by jeść ich więcej niż np. latem. Pamiętajmy, że silny organizm łatwiej zwalcza infekcje, również te, które mogą rozwijać się w obrębie jamy ustnej.
Witaminy
Kluczową rolę dla zdrowych zębów odgrywają witaminy A, C oraz D. Witamina A działa przeciwpróchniczo, dodatkowo eliminując szkodliwe bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Aby dostarczyć ją do organizmu, dobrze jest sięgnąć po marchew, jajka, wątróbkę czy też ryby. Te ostatnie są również źródłem witaminy D (tran oraz tłuste ryby od dawna uznaje się za korzystne dla zdrowia). Witaminę D znaleźć można także w jajkach, a nawet… w maśle! Dla zębów spożywanie tej konkretnej witaminy jest o tyle istotne, że zwiększa twardość uzębienia i pozytywnie wpływa na mineralizację szkliwa. A witamina C? Warzywa i owoce bogate w witaminę C to choćby truskawki, nać pietruszki czy czerwona papryka. Wzmacnianie organizmu witaminą C zmniejsza ryzyko krwawienia dziąseł, ponieważ wzmacnia ona naczynia krwionośne.
Zbilansowana dieta kluczem do zdrowia
O to, by w naszej diecie nie zabrakło produktów korzystnych dla naszego zdrowia, powinniśmy dbać przez cały rok. Większą ilość witamin i minerałów powinniśmy dostarczać organizmowi wiosną i jesienią, przy czym ważne jest, by nie popadać w przesadę. Nie należy eliminować ze swojej diety tego, co jemy na co dzień, zastępując te produkty wyłącznie przetworami mlecznymi, rybami czy warzywami. Istotne jest zachowanie umiaru i harmonii. Dzięki takiemu podejściu, zadbamy o odporność organizmu przez cały rok, a zdrowy organizm to także zdrowsza jama ustna.
Jeśli jesteśmy uczuleni na niektóre z wymienionych wyżej potraw lub nasz organizm nie toleruje laktozy, zwróćmy się o pomoc do swojego stomatologa, który podpowie nam jak rozsądnie uzupełniać braki witamin i minerałów w naszej diecie. I, o ile to możliwe, postarajmy się nowe nawyki żywieniowe utrzymywać przez cały rok, a nie tylko w okresach, kiedy wzmocnienie odporności ma szczególne znaczenie.