Wpływ witaminy D3 na kondycję zębów
Witaminy i minerały pozwalają utrzymać homeostazę organizmu, sprawiają, że wszystkie jego układy działają bez zarzutu. Ich niedobór prędzej czy później da o sobie znać. Witamina D3 jest jedną z ważniejszych witamin, dostarczanych nam podczas ekspozycji ciała na słońce. W okresie jesienno-zimowym warto „podrasować” nieco swój jadłospis (wzbogacić go o ryby oraz nabiał) i zadbać o odpowiednią suplementację witaminą D3.
Jak witamina D3 działa na organizm?
-
bierze udział w kształtowaniu się zębów i kości (korzystnie wpływa na przyswajanie fosforu i wapnia)
-
reguluje funkcjonowanie układu nerwowego
-
podnosi odporność organizmu (wg niektórych badań, witamina D3 w znacznym stopniu zapobiega zachorowaniom na grypę)
-
zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
-
reguluje pracę układu mięśniowego
-
poprawia metabolizm (o prawidłowy poziom witaminy D3 powinny zadbać osoby borykające się z nadwagą i otyłością)
-
korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia
-
wg zebranych danych, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu I i poprawia tolerancję glukozy.
Niedobór witaminy D3 widoczny w… jamie ustnej
Cholekalcyferol sprzyja utrzymaniu mocnych i zdrowych zębów. Zapobiega próchnicy, krzywicy, parodontozie. Brak witaminy D3 objawia się znacznym osłabieniem zębów, które są bardziej podatne na wszelkie urazy mechaniczne i mogą ulegać odwapnieniu. Zatem przyjmowanie odpowiedniej dawki cholekalcyferolu jest szczególnie ważne u dzieci, u których układ kostny dopiero się kształtuje. O prawidłowy poziom cholekalcyferolu w organizmie powinny również zadbać kobiety w ciąży.
Niedobór witaminy D może prowadzić do demineralizacji zębów, a nawet do utraty tkanek twardych zęba i kości wyrostka zębodołowego. Co więcej, z badań przeprowadzonych na University of Manitoba w Kanadzie w latach 2007-2009 wynika, że istnieje wyraźna zależność pomiędzy niedoborem witaminy D3, a przewlekłymi chorobami przyzębia.
W jakim pożywieniu znajdziemy najwięcej witaminy D3?
Rekomendowana dzienna dawka witaminy D3 to 800-2000 j.m. Latem jej niedobór możemy uzupełniać za pośrednictwem krótkich kąpieli słonecznych (wystarczy 15-minutowy spacer w słoneczny dzień). Zimą natomiast pozostaje nam suplementacja oraz regularne sięganie po takie produkty spożywcze, jak:
-
ryby (przede wszystkim węgorze, śledzie, łosoś, sardynki, dorsz)
-
żółtka jaj
-
ser żółty
-
mleko.
Witamina D3 ma kluczowy wpływ na prawidłowy rozwój kości i zębów, a dodatkowo skutecznie oddziałuje na funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, co ma szczególne znaczenie w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i inne schorzenia grypopodobne.