Mapa serwisu Kontakt
Blog

Wpływ magnezu na kondycję jamy ustnej

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej całej jamy ustnej. Niedobory tego pierwiastka niekorzystnie wpływają na strukturę zębów oraz stan dziąseł. Magnez (tuż obok wapnia i fosforu) bierze udział w tworzeniu twardych tkanek jamy ustnej (zębiny, szkliwa, kości przyzębia, cementu korzeniowego). Wchodzi również w skład śliny, a co więcej, wpływa na przyswajalność witamin z grupy B i D, które wspierają odporność całego organizmu.

Konsekwencje niedoboru magnezu

Niski poziom magnezu może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia jamy ustnej. Objawia się m.in.:

  • hipoplazją szkliwa – niedorozwój twardej tkanki zęba

  • większą podatnością na próchnicę – osłabione szkliwo jest znacznie bardziej narażone na działanie bakterii próchnicotwórczych

  • osłabieniem zębów, które są podatne na przebarwienia, uszkodzenia mechaniczne, w tym również złamanie czy ukruszenie

  • zaburzeniem aktywizacji witamin z grupy B oraz D, co ma negatywny wpływ na zdrowie całej jamy ustnej (zahamowana remineralizacja szkliwa, kruchość czy też rozchwianie zębów)

  • stanami zapalnymi przyzębia oraz dziąseł (w tym paradontoza); co więcej, niedostateczna ilość magnezu może wydłużać czas leczenia infekcji

  • spadkiem odporności jamy ustnej

  • nieprawidłowościami w obrębie całego narządu żucia

  • redukcją ilości wydzielanej śliny, a to może doprowadzić do osłabienia szkliwa i szybszego rozwoju próchnicy.

Magnez – suplementacja

Niedobory magnezu często występują u osób borykających się z przewlekłym stresem, u kobiet w ciąży, a także u palaczy. Alkohol, zwiększona aktywność fizyczna lub choroba również mogą być przyczyną niedoboru tego pierwiastka. Aby zapewnić sobie optymalny poziom magnezu, warto w pierwszej kolejności przyjrzeć się swojej diecie, unikać spożywania produktów mocno przetworzonych, zrezygnować z używek, a także rozważyć odpowiednią suplementację.

W jakich produktach spożywczych znajdziemy najwięcej magnezu?

  • pestki dyni

  • orzechy nerkowca, orzechy laskowe, pistacje

  • kakao, gorzka czekolada

  • pestki sezamu

  • słonecznik

  • natka pietruszki

  • migdały

  • soja

  • kasza gryczana

  • otręby pszenne

  • ryż brązowy

Suplementacja magnezu pozwoli zadbać o prawidłową kondycję jamy ustnej, zapobiec rozwojowi próchnicy i innych chorób, a także zahamować proces wypadania zębów u osób w podeszłym wieku.

Zobacz pozostałe wpisy