Wpływ magnezu na kondycję jamy ustnej
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej całej jamy ustnej. Niedobory tego pierwiastka niekorzystnie wpływają na strukturę zębów oraz stan dziąseł. Magnez (tuż obok wapnia i fosforu) bierze udział w tworzeniu twardych tkanek jamy ustnej (zębiny, szkliwa, kości przyzębia, cementu korzeniowego). Wchodzi również w skład śliny, a co więcej, wpływa na przyswajalność witamin z grupy B i D, które wspierają odporność całego organizmu.
Konsekwencje niedoboru magnezu
Niski poziom magnezu może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia jamy ustnej. Objawia się m.in.:
-
hipoplazją szkliwa – niedorozwój twardej tkanki zęba
-
większą podatnością na próchnicę – osłabione szkliwo jest znacznie bardziej narażone na działanie bakterii próchnicotwórczych
-
osłabieniem zębów, które są podatne na przebarwienia, uszkodzenia mechaniczne, w tym również złamanie czy ukruszenie
-
zaburzeniem aktywizacji witamin z grupy B oraz D, co ma negatywny wpływ na zdrowie całej jamy ustnej (zahamowana remineralizacja szkliwa, kruchość czy też rozchwianie zębów)
-
stanami zapalnymi przyzębia oraz dziąseł (w tym paradontoza); co więcej, niedostateczna ilość magnezu może wydłużać czas leczenia infekcji
-
spadkiem odporności jamy ustnej
-
nieprawidłowościami w obrębie całego narządu żucia
-
redukcją ilości wydzielanej śliny, a to może doprowadzić do osłabienia szkliwa i szybszego rozwoju próchnicy.
Magnez – suplementacja
Niedobory magnezu często występują u osób borykających się z przewlekłym stresem, u kobiet w ciąży, a także u palaczy. Alkohol, zwiększona aktywność fizyczna lub choroba również mogą być przyczyną niedoboru tego pierwiastka. Aby zapewnić sobie optymalny poziom magnezu, warto w pierwszej kolejności przyjrzeć się swojej diecie, unikać spożywania produktów mocno przetworzonych, zrezygnować z używek, a także rozważyć odpowiednią suplementację.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy najwięcej magnezu?
-
pestki dyni
-
orzechy nerkowca, orzechy laskowe, pistacje
-
kakao, gorzka czekolada
-
pestki sezamu
-
słonecznik
-
natka pietruszki
-
migdały
-
soja
-
kasza gryczana
-
otręby pszenne
-
ryż brązowy
Suplementacja magnezu pozwoli zadbać o prawidłową kondycję jamy ustnej, zapobiec rozwojowi próchnicy i innych chorób, a także zahamować proces wypadania zębów u osób w podeszłym wieku.