Jakie produkty żywnościowe wzmacniają zęby?
Słodycze, fast foody, napoje gazowane z dużą ilością cukru, alkohol, nikotyna – tych produktów powinniśmy unikać, jeśli chcemy zadbać o zdrowy i piękny uśmiech. Warto natomiast wzbogacić jadłospis o te artykułu spożywcze, które mają korzystny wpływ na kondycję jamy ustnej i całego organizmu.
Produkty mleczne
Ser żółty, mleko, maślanka, śmietana, twaróg, jogurt czy kefir, to produkty bogate w wapń, czyli główny materiał budulcowy kości i zębów. Decyduje on o odpowiedniej twardości zębów, zapobiega ich kruszeniu oraz innym urazom mechanicznym. Wapń stoi na straży zdrowych i mocnych zębów.
Zielone warzywa
Mowa m.in. o szpinaku oraz innych warzywach liściastych posiadających dużo błonnika. Produkty tego typu zwiększają produkcję śliny, a co za tym idzie, neutralizują kwasy i działają oczyszczająco na zęby. Szpinak zawiera ponadto dużo żelaza, magnezu oraz witaminy C, która skutecznie wzmacnia dziąsła.
Owoce cytrusowe
Witamina C odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Korzystnie wpływa na zdrowie dziąseł, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega stanom zapalnym czy też odsłanianiu się szyjek zębowych. Warto zatem sięgać po owoce cytrusowe, a także po truskawki, kiwi, pomidory, czerwoną paprykę. Ważna wskazówka: kwasy zawarte w owocach i warzywach mogą osłabiać strukturę szkliwa, dlatego po zjedzeniu pomarańczy czy grejpfruta należy przepłukać usta wodą.
Zielona herbata
O korzyściach wynikających z picia zielonej herbaty mówi się wiele. Aromatyczny napar zawiera przeciwutleniacze, chroni zęby przed bakteriami, zapobiega odkładaniu się płytki nazębnej. Ponadto posiada w składzie potas, żelazo, a także fluorek, który dodatkowo wzmacnia szkliwo. Regularne picie zielonej herbaty łagodzi objawy parodontozy.
Ryby
Tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk czy makrela, to bogate źródło witaminy D. A ta nie tylko wspomaga wchłanianie wapnia, ale także wpływa na prawidłowy przebieg procesu mineralizacji szkliwa zębowego. Sporo witaminy D znajdziemy także w jajkach, maśle czy też tranie. Ryby zawierają również kwasy omega-3, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, utrzymują prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi, wzmacniają naczynia krwionośne, wspomagają działanie układu odpornościowego (chronią przed infekcjami).
Surowe warzywa i owoce
Surowe jabłko, marchewka czy ogórek zielony również wzmacniają zęby i zapobiegają odkładaniu się płytki nazębnej. Dokładnie oczyszczają powierzchnie zębowe oraz wszelkie zakamarki w jamie ustnej. Zamiast więc zajadać słodycze, warto na przekąskę wybrać świeżą kalarepę, rzodkiewkę lub seler naciowy.